UN DIA RODÓ 2


Hi vaig arribar creuant Vallparadís. Vaig trobar que era un lloc molt bonic, ple de verd i amb olors de gessamí. Sense entretenir-me vaig arribar al Museu Tèxtil on s’inaugurava l’exposició:
TIBANT EL FIL
Al entrar vaig quedar sorpresa. Aquesta és l’exposició de la Teresa? Em vaig preguntar. Al mig de la sala penjaven camises amb puntes incrustades, i es veien algunes estovalles brodades, vitrines amb fils, puntes i matrius... a la paret les sedes estampades i les aquarel·les inigualables de na Jordà Vitó.
Més tard, després de la presentació, va explicar que la seva mare, Raimunda Vitó, havia estat una bona cosidora. Tenia taller i escola.
Moltes de les robes amb puntes o brodats, eren fetes de les que havien estat les seves alumnes i col·laboraven en l’exposició. Altres cosits i brodats, vestidets de bateig, comunió i altres brodats a mà, eren  de na Raimunda, així com unes obres pictòriques que la seva filla Teresa ha volgut exposar juntament amb les seves obres.
Així és com la Teresa es va criar entre fils, i l’artista els fa ressorgir.
L’aquarel·la neta, modifica el color del paper gruixut, els estreps, o forats fets amb agulla,  modifiquen més el paper i deixen passar el fil de seda com una cascada, s'acaba d’arrodonir l’obra que, a vegades, es plega i replega mentre la seda s’anusa. Aalguna obra es va transformant en escultura tridimensional.
L’artista també ha fet pintura sobre seda de diferents mides, algunes molt grans
Part d’aquesta obra contrasta diferents textures com paper, aquarel·la, seda, fil ferro rovellat i punxós. Suavitat, rigidesa, fluïdesa, tensió, calidesa, fredor: CREACIÓ
L’obra representa
           Terra: pigment, seda, ferro, paper
                                   Aire que passa pels espais trencats.
                                   Aigua que dilueix el pigment i rovella el ferro.
                                   Foc per transformar el ferro.

Aquesta exposició uneix mons creatius diferents en homenatge d’una filla a la seva mare, ja desapareguda,  totes dues creatives, treballadores. De dona a dona i d’elles al món. 
El món roda i jo avui he rodat d'una trobada única a una exposició única per això he dit que ha estat un dia RODÓ i ÚNIC.


Comentaris

M. Roser ha dit…
Veig que aquesta vegada has caminejat per l'ample sender de la creació...Deu ser molt bonica l'exposició amb tantes randes i sedes...I amb la signatura de dues dones!
M. Antònia ha dit…
Sí, va ser sorprenent i innovadora. De la tradició a la abstracció.
Jordà Vitó ha dit…
M. Antònia un plaer haver-te tingut al costat, moltes gràcies pel teu recorregut!! t
M. Antònia ha dit…
El què sento es no haver-ho pogut publicar més aviat. Em van interessar molt les teves vivències que han donat lloc a una exposició tan interessant. El plaer ha estat el meu

Entrades populars