RIU GAYÀ


Feia 40 anys que el riu Gayà no arribava al mar amb aquesta quantitat d'aigua.
Durant tres dies l'embassament del Gayà va deixar anar dos mil litres d'aigua per segon. Fa un parell d'anys, aproximadament, que en baixen 500 litres, però no arriba a mar.
Com van explicar-nos uns residents del Catllar, el primer dia va baixar amb força, va inundar llocs que no s'esperava, i alguns afectats van protestar.
"Han pujat anguiles des del mar" van dir dos passejants, mentre un bonic ocell picotejava entre les aigües dolces-salades.
Vàrem arribar pel marge dret del riu i tornàrem pel mateix camí.
Després amb el cotxe fins El Catllar, el marge esquerra, passat el camping estava inundat. La "passera" on quasi sempre hi ha una mica d'aigua, ara estava impracticable per anar a l'altre marge. Si voliem anar més amunt haviem d'anar pel poble fins l'aparcament de l'altre cantó. Així ho férem.
 Vàrem anar fins la vella fàbrica i després riu amunt. Es notava que el riu havia pujat més, el marge estava molt fangós. Feia il·lusió veure tanta aigua, encara que fos fangosa.
A uns ànecs se'ls veia contents.
Després de passar el pont vell de l'antiga via Reus-Lleida, entre uns pocs avellaners, segueix el camí.
No vàrem poder arribar sota del pont de l'AVE, el riu es feia ample, i encara que amb poca aigua, el camí estava completament inundat.
Passejaven també uns homes que ens vàren explicar que de petits feient unes petites balses amb troncs i ... navegaven!
Mai més havien vist el riu amb tanta aigua.
Unes dones van dir que el riu quan arrivaba a Ardenya ja quedava sempre sense aigua. Que més avall quasi al arribar a mar en sortia una mica. Devia ser el toll d'aigua que jo sempre havia vist ran de platja.
Algún pagès es va queixar que aquest tres dies no podia regar, ja que van tancar els recs, algun altre no podia remuntar el riu per agafar canyes...
Però el més bonic és que ara el riu està més net, renovat de llots, i que dies després encara arriba fins el mar.

Comentaris

M. Roser ha dit…
Feia força temps que no et trobava caminejant pel bloc, però penso que ha valgut la pena oi? L'aigua és vida!!!
Petonets.
M. Antònia ha dit…
Sí, a vegades no puc. Molt contenta de saludar-te. Gràcies per deixar la teva emprenta.

Entrades populars